top of page
  • Tai Chi Yolu

Altı Armoni nedir?



Altı Uyum, üç dış eklem arasındaki hareketlerin (toplam 6, her iki tarafta 3'er) nasıl koordine edileceğini ve duygu ile niyeti hizalayan üç iç sürecin koordinasyonunu öğretmek için kullanılan bir Tai Chi teorisidir. “Uyum” iyi bir başlangıç olmasına rağmen sadece “birlikte hareket etmek” anlamına gelmez. Aynı zamanda hareketler arasında bir bağlantı ifade eder.


Dış Armoniler (san wai he)

1) Eller ayaklarla uyumludur.

2) Kalçalar omuzlarla uyumludur.

3) Dirsekler dizlerle uyumludur.


İç Armoniler (san nei he)

1) Kalp, niyete uyum sağlar.

2) Niyet Chi ile uyumludur.

3) Chi, hareketle uyum sağlar.


Altı Harmoninin Koordinasyonu

“Koordinasyon” veya “Uyumlaştırma”, iyi bir duruş ve vücut parçalarının uyum içinde hareket etmesini içerir. Bu, bir robot gibi hareket ettiğiniz veya vücut parçalarınızın zaman zaman farklı yönlerde hareket etmediği anlamına gelmez. Uyum, eklemlerin açılarının aynı olması veya vücut bölümlerinin aynı yönde hareket etmesi anlamına da gelebilir. Bu son noktaya bir örnek, ileriye doğru hareket eden eliniz ve o yönü gösteren ayak parmaklarınız olabilir.


Dış Uyumların Koordinasyonu

Dış uyumların koordinasyonu, eklem çiftlerinin doğrudan hizalanmasıdır. Tai chi'de başlangıçta kalça ve omuz hizası ile ilgileniyoruz çünkü diğer iki uyum bu birincil yapısal hizalamaya bağlı olacaktır. Bu, aynaya bakarak ve somut ayarlamalar yaparak kolayca incelenebilir. Hadi bir bakalım:


  • Eller ayaklarla uyum içindedir: ayak parmakları elin hareket ettiği yöne dönüktür ve adım ve vuruş/kavrama aynı anda gelir. Ellerin ve ayakların uygun şekilde hizalanması, kol kuvveti yerine zemin desteğinin hissedildiği ağır itmelere veya darbelere yol açar.

  • Kalçalar omuzlarla uyumludur: omuzlar kalçaların üzerinde hizalanır. Kalça eklemi (kua) ve koltuk altı çökmez. Dönme gücü kalçalar tarafından üretilir ve gövde tarafından gerçekleştirilir. Bu uyumu, hareket ederken sadece kolunuzu değil tüm vücudunuzu çevirerek ve görünmez bir sandalyede oturuyormuş gibi dik bir duruş sergileyerek gerçekleştirebilirsiniz.

  • Dirsekler dizlerle uyumludur: Dirsekler birlikte küçülür ve genişler. Harika bir örnek, basketbolda serbest atış yapmaktır. Oyuncu çömelir, ayağa kalkar ve eller başının üzerindedir ve tüm vücudu genişlediği anda topu serbest bırakır.


İç Uyumların Koordinasyonu

İç koordinasyon, uyum, dış koordinasyona bağlıdır. Bu nedenle, Tai Chi formunun farklı bölümlerinde duruşunuzu kontrol etmediyseniz, dış koordinasyon istenilen sonucu vermez.

İç uyumları koordine etmek, niyeti ve iradeyi (beyni ve kalbi) hareketin arkasına koymaktır.


  • Kalp niyetle uyum içindedir: Kalp, motivasyon ateşini yakan duygudur. Enerji dönüşümü süreci, katılımcının bilinçli bir seçim yapmasıyla başlar. Tai Chi yapmak istiyorum. Bu ne kadar açıksa o kadar etkidir.

  • Niyet Qi ile uyumludur: Bundan sonra zihin enerji ile uyum sağlar. Niyet dereceniz konsantrasyon derecenizi belirleyecektir.

  • Qi hareketle uyum içindedir: Şimdi harekete geçme zamanı. Duruşunuz iyi, odaklanmışsınız ve hareket etmeyi seçiyorsunuz. Beyin tüm hareketleri gerçekleştirir. Niyetiniz belirlendiğinde, sinir uyarılarını ateşlersiniz ve ilerlersiniz.


bottom of page